Biliş, kaygı ve ağrı algısında binaural işitsel vuruşların etkinliği: bir meta-analiz

Garcia-Argibay M, Santed MA, Reales JM. Efficacy of binaural auditory beats in cognition, anxiety, and pain perception: a meta-analysis. Psychol Res. 2019 Mar;83(2):357-372. 10.1007/s00426-018-1066-8

Özet

Binaural işitsel vuruşlar, frekansları biraz farklı olan iki tonun her kulağa ayrı ayrı sunulmasıyla oluşan algısal bir fenomendir. Binaural vuruşların biliş ve zihinsel durumları etkileyebileceği öne sürülmüştür. Bu meta-analizin amacı, binaural vuruşların hafıza, dikkat, kaygı ve analjezi üzerindeki etkisini incelemekti. Yirmi iki çalışma, bu meta-analiz için dahil etme kriterlerimizi karşıladı. 35 etki büyüklüğüne dayanan sonuçlar, genel olarak orta, önemli, tutarlı bir etki büyüklüğü (g = 0,45) gösterdi. Meta-regresyon sonuçları, etkinlik açısından binaural vuruşları beyaz gürültü veya pembe gürültüyle maskelemenin gerekli görünmediğini, maskelenmemiş binaural vuruşlarla benzer etkiler elde edildiğini gösterdi. Dahası, bulgular, görevden önce, önce ve görev sırasında binaural vuruşa maruz kalmanın, görev sırasında maruz kalmaya göre daha üstün sonuçlar ürettiğini göstermektedir. Maruz kalma süresi, maksimum etkinliği sağlamak için daha uzun sürelerin tavsiye edildiğini gösteren modele önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Meta-analizimiz, binaural-beat uygulamasının, önceden herhangi bir eğitim alma gerekliliği olmadan, kaygı seviyelerini ve ağrı algısını azaltmanın yanı sıra bilişi etkilemenin etkili bir yolu olduğuna dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor ve etkinin yönü ve büyüklüğünün kullanılan frekansa, maruz kalma süresine ve maruziyetin gerçekleştiği ana bağlı olduğunu gösteriyor.

Not (Prof. Dr. Şükrü Torun)

Binaural işitsel vuruşların altında yatan mekanizma (eşzamanlılık ve interhemisferik koherans) konusunda tam bir fikir birliği olmasa da, çok sayıda çalışma, binaural vuruşların psikofizyolojik değişikliklere yol açtığını bildirmekte ve binaural işitsel vuruşların bilişi ve psikofizyolojik durumları etkilediği iddiası giderek daha fazla kanıtla desteklenmektedir. Bu araştırmanın önemli sonuçlarından biri de en büyük etkiyi çok katmanlı frekanslı binaural vuruşların ürettiğini göstermesidir.
SAS programlarının çok yönlü akustik modülasyon bileşenlerinden olan binaural vuruşlar, SAS Metoduna özgü yöntemlerle çok katmanlı olarak yapılandırılmaktadır. Zaman endeksli çok katmanlı frekans içeren yapısı, SAS’ın üstün özelliklerinden biri olarak dikkat çekmektedir.


İlgili Makaleler